07 déc 2009

jpg_painPan éd quate, six obin huit lives ? Noér pan, blanc pan ? I feut él gangner ! Miettes pis croustes, crugnon. Élle pan-netchière alle wardot éch pan.

 

Éch viux pan i passot dins chés taillures éd soupe, attindaint dés heures qu’en zés trimpe. Deusse, deussure, d’oégnon, d’éclette o core éd cherfu, éd pinchée ; pan crotté bin seur, pan tère, pan harlé, rôtoies dsur éch poêle, mouillettes. Panem nostrum quotidianum ! Élle crox qu’a s’fasot par drière éch pan. Pis chti d’l'érchiner, sé, ein carré d’chuque, ein dogt éd chucolat. Ch’pan d’aleuette qu’chés mineux armontaint d’éch fond, équ chés tchots is s’battaint por él l’avoèr. Pan qu’en don-not à chti qu’i'n’avot pos. Pan qu’i né n’a qu’is érfusaint dés fos à chti qu’i n’avot pos d’argint por d’aller n’in quére (souvint ein éfant), chés parints, cha airot té hontabe por eusses eutes. Pan bénit dins chés églises por chés fâtes souvint. Don-ne ein tchot bec à tin pan, qu’alle disot élle mère d’Adrien. Au pan sé pis à ieu quinte is étaint értnus chés galorieux. Ein-ne tchotte bouquie éd pan : blainc, gris, éd soél. Éch coutieu, l’soée au pan, démiauter sin pan. Seucisson, fichelle, bastard…, pans d’achteure qu’en dit faintaisie à l’élvain, chiflot, biliologique ;

qu’en éjette à l’tille. Qué pan quée gins !

 

GLOSSAIRE
Al’tille : à la poubelle
Bec : baiser
Bouquie : bouchée
Chiflot : flûte
Crugnon : croûton
Galorieu : garnement
Harlé : dur
Hontabe : honteux
Pan-netchière : boîte, panier à pain
Soée : scie
Tère : tendre

[top]
About the Author


Leave a Reply

Spam Protection by WP-SpamFree