PARLONS PICARD / Gourmer, boère, guérlafer… Aisne Nouvelle

Dins quée hote en va-ti nos ringer ? Nos sons-ti érpas, ribouldingues, ripalles, rôtis-boulis, répillets, maqueries, por chin qui lest éd minger pis gourmaches, ribotes o buvaqueries por chin quinest éd boère ?Et core, héreusemint équ Neuël i quét ein diminche, tut conme él jur éd lAn, pache que sins cha, i nairot core dés érpas éd pus ! Portant toute i cange pis toute i resse quasi parel : dés huittes, délle blainque boudinerie, du cras foée, i na quédsur élle poulaillerie qucha cange ; chés cos dgodinieux, chés aisons is nsont pus à la mote, dtroup dcras, dtroup sé, dtroup grous… Achteure chest dés capons, dés pouladres. Ein treu picard dins lmitan. Pus éd galaintine pis eute pâté in crûte, directémint quites feulles mélingées quen nsait pos chi chest dés pissoulits, délle salate éd bled, dléscarole o du quérson. Por nin définir, i naira core élle bûque. En boéra du blainc chucré, du sé, du rouche, du caimpangne, du cafoué bin seur, la goutte a nest pus à lmote non pus, chest por chés viux cha, chest ein-ne viézerie du timps passié. Cmint quvolez-vus apreus ein parél régime en neuche pos du mâ à stiête, quen euche sin foée qui gonfèle, quen sinche conme dés lourdries dins snéstomaque pis dins stiête itou. Conme i disot sachemint Molière : «I feut mier por vive, pis éne pos vive por minger ! ». Vos mdirez équ chest lmomint quen srassian-ne, quen svot in famile à Neuêl ; inter sés anmis à lAn. Cha nfat équ dux fos dins ein-ne énée pusquésses eutes fâtes, érpas éd rassimbéllemint is ont quasimint éssanmé. Dux mille onsse i sin va, dux mille dousse i laccoeurt. Sohaitons qui seuche amiteux à tertous. Et pis don-nons-nus, conme nos cousans éd Sint-Quintin au Nouvieu-Brunswick dés brachies éd becs, mains à lpinchette conme alle dirot Frainchoése Rose éd chés Cabotans dAnmiens !

GLOSSAIRE
rapapiner : déguster
gourmer : déguster (boisson)
hote : catégorie
repillet : festin
ribote : ivresse
buvaquerie : beuverie
rôti-bouli : bombance éssanmer : disparaître
poulaillerie : oiseaux de basse-cour
capon : chapon
salate éd bléd : mâche quérson : cresson
viézerie : désuétude
sinche : sente (sentir) lourdrie : lourdeur
éssanmer : disparaître brachie : brassée
becs : baisers
à l’pinchette : en pinçant les joues

Laisser un commentaire

Votre adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *

*

Vous pouvez utiliser ces balises et attributs HTML : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>